Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Υψώστε τη γροθιά, για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζει την ΤΡΟΦΗ. Παρουσιάζει μια θεματική όσον αφορά τη διατροφή και τα τρόφιμα, με σκοπό την κατανόηση των προβλημάτων επισιτισμού, την εξάλειψη της πείνας κλπ…
Επειδή οι αναγγελίες και οι διακηρύξεις δε φτάνουν, χρειάζεται η καθημερινή μας δράση και ενέργεια. Η πρόταση είναι «ΥΨΩΣΤΕ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ».



Υψώστε τη γροθιά:
  1. ..εσείς που ζείτε στις φτωχές γειτονιές του δυτικού κόσμου ή/και εσείς που ζείτε στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (..και μάλλον δε θα δείτε αυτό το μήνυμα). Δηλώστε την πυγμή σας για το δικαίωμα πρόσβασης στην ορθή και καθαρή τροφή.
  2. ..γι΄ αυτούς που παρόλο γνωρίζουν ότι μπορεί να βρουν καλύτερο μέλλον στις αναπτυγμένες χώρες, μένουν λόγω ακραίας φτώχειας και ανημποριάς στους υποβαθμισμένους τόπους τους. Πιέστε με υψωμένη γροθιά για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εκεί και περισσότερων θέσεων εργασίας μέσω της τοπικής ανάπτυξης της υπαίθρου.
  3. ..εσείς που ζείτε στον "αναπτυγμένο" κόσμο, της πλαστικής- φτηνής- λιπαρής τροφής για να πιέσετε για καλύτερη πρόσβαση στην υγιεινή τροφή, για διατροφική πολιτική περιορισμού της "κακής" τροφής. Υψώστε τη γροθιά για την αύξηση της διάθεσης προσιτής, τοπικής, "καλής" τροφής. Έχουμε πληθώρα ευχολόγιων και διακηρύξεων της ανάγκης για "τοπική ανάπτυξη", έχουμε πληθώρα κροκοδείλιων δακρύων για τα υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας σε εφήβους και ενήλικες, έχουμε όμως "σπάνιν" δράσεων και έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού, δηλαδή έλλειμμα βούλησης..
  4.  ..κι εσείς τέλος που θέλετε να γνωρίζετε την ορθή διατροφή, υψώστε τη γροθιά σας 4-5 φορές την ημέρα για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την ανάγκη να παίρνετε 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά (1 γροθιά = 1 μερίδα φρούτο, 1 γροθιά= 2 μικρομερίδες λαχανικών).



ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου